Merkevareprinsipper
Prinsipp 1: Vi har Sikt som tydelig avsender av våre tjenester og produkter
Vi bygger en sterk merkevare gjennom en felles visuell identitet og én logo. Dette sikrer at Sikt fremstår helhetlig utad, på tvers av alle produkter og kommunikasjonsflater. En samlet merkevare gir også økonomiske besparelser og et høyere tempo i utvikling og fremdrift.
Tydelig avsender = sterk merkevare
En klar logo og visuell identitet viser tydelig hvem avsenderen er, og styrker Sikts merkevare. At Sikt er en gjenkjennelig avsender styrker både oss som virksomhet og over tid våre tjenester etter hvert som Sikt blir mer kjent. Dette påvirker direkte hvordan kunder og brukere oppfatter oss, bygger tillit og skaper en solid merkevareidentitet.
En tydelig avsender styrker tilhørighet ved å gjøre det enklere for kunder og brukere å huske og gjenkjenne oss på tvers av våre tjenester og som virksomhet, det signaliserer profesjonalitet og pålitelighet og trygger kundene. I tillegg reduserer det usikkerhet hos kunden om hvem de samhandler med.
Vi bygger merkevare gjennom felles visuell identitet og under samme logo. Dette gjør at Sikt fremstår helhetlig utad, og på tvers av produkter og kommunikasjonsflater. Det gir også økonomiske besparelser og høyere utviklingstempo og fremdrift.
Logo og visuell identitet viser tydelig hvem som er avsender, og styrker merkevaren til Sikt. Det er viktig at Sikt er en tydelig avsender for våre tjenester og som virksomhet. Dette påvirker hvordan kunder og brukere oppfatter oss, bygger tillit og skaper en sterk merkevareidentitet.
Dette betyr at:
- alle nye produkter og tjenester som Sikt utvikler bruker vår visuelle profil, og logoen til Sikt sammen med tjenestenavnet.
- eksisterende produkter med egen visuell profil også skal ta i bruk Sikts visuelle identitet og logo, men endringen kan skje stegvis og over tid. Endringer i eksisterende profil gjøres på en slik at måte at vi ivaretar tilliten brukerne har til produktendringer skjer for eksempel ved oppgraderinger, modernisering og nødvendige omskrivinger av frontend på produktene.
- tjenester vi utvikler i samarbeid med andre, hvor Sikt ikke er eneste leverandør, må vurderes individuelt. Det er ønskelig at Sikts merkevare skal brukes også i slike samarbeid, og vi bør gjøre det enkelt å ha fordelene fra å bruke felleskomponenter i Sikt, samtidig som vi gir rom for samarbeidspartnere.
- alle tjenester skal bruke designsystemet til Sikt for å sikre et enhetlig uttrykk og merkevare.
- alle konferanser og arrangementer i regi av Sikt skal ha Sikt som tydelig avsender.
- vi bruker maler med Sikt-profil i presentasjoner, brev og i all eksternt rettet kommunikasjon.
Prinsipp 2: Vi har et klart språk
Som statlig virksomhet er vi opptatt av å være åpne og pålitelige. For å sikre tillit, skal vårt språk være klart og direkte. Dette er også et lovkrav gjennom språkloven paragraf 9, hvor det slås fast at offentlige organ skal bruke et klart og korrekt språk, som er tilpasset målgruppa.
Dette betyr at:
- vi bruker klarspråk i all kommunikasjon og i brukergrensesnitt.
- tjenestene våre har tydelige og selvforklarende navn, slik at vi slipper å bruke ressurser på å forklare hva tjenestene våre gjør (egen navnepolicy kommer).
Prinsipp 3: Vi bruker et menneskeorientert formspråk
Sikt er en teknologibedrift, men det viktigste for oss er hva denne teknologien kan gjøre for folk. Som dagens illustrasjonsbibliotek er et eksempel på, er det mennesker og mennesker i samspill med teknologi som er i fokus, ikke teknologi alene.
Dette betyr at:
- vi bruker avrundede hjørner, vennlige illustrasjoner og en moderne skrifttype.
- tjenestene våre har åpne, rene brukerflater og oversiktlige grensesnitt med mye luft.
- vi bruker foto som er ekte og naturlige.
- vi unngår stockbilder av digitale subjekter som kretskort, noder, hackere og datastrømmer.
- vi unngår å bruke KI-genererte bilder, både av hensyn til bærekraft og autentisitet.
Prinsipp 4: Vi skaper gode brukeropplevelser på tvers av tjenester og kanaler
Å skape gode brukeropplevelser på tvers av tjenester og kanaler er essensielt for å møte brukernes forventninger og bygge gode relasjoner og tillit. Når tjenester er tilpasset brukernes behov, blir det enklere å få gjort oppgaven de kom for.
Ulike systemer eller kanaler som ikke fungerer godt sammen, skaper ofte misforståelser, feil og dobbeltarbeid for brukerne og påvirker vårt omdømme negativt.
Dette betyr at:
- tjenestene og nettsidene våre henger sammen og har likt uttrykk. Vi skal forenkle prosessene slik at brukerne enkelt kan finne, forstå og utføre oppgaver.
- vi må samarbeide på tvers av divisjoner og produktområder i Sikt, for å få brukerreisen til å henge sammen mellom informasjonskanaler og tjenester fra Sikt.
- vi skal bruke innsikt om brukernes behov aktivt og samarbeide med våre kunder. Det vil si at beslutninger tas basert på undersøkelser, brukerinnsikt og data.
- vi må bruke samme mønster, språk og stil og tone på tvers av løsninger
- vi skal lage tjenester som inkluderer og er tilgjengelige for alle, og oppfyller krav til universell utforming.